2013. augusztus 21., szerda

Élet a trombózis után

Mi történik azután hogy kiengednek a kórházból?

Először is nekem szerencsém volt. "Csak" felületes vénás trombózisom volt, így a lábadozásom is rövidebb, mint egy mélyvénás trombózis esetén.

A kórházból haza térve már nem kell véralvadásgátló injekciót adnom magamnak, elég tabletta formájában napi 2x szednem (Detralex 500mg), illetve Lioton-nal kenegetni a lábam.
Itthon még 2 hétig lábadozom, ez idő alatt kell visszaszoktatni magam a normális életvitelhez.
Ez most gyakorlatban annyit jelent, hogy a nap 1/3-ban lehetek talpon a többi időben viszont szigorúan feküdni kell. Azért nem jó az ülés feltett lábbal, mert a csípőnél lévő vénák "megtörnek".
Mindennap egy kicsivel többet lehet mászkálni.

Reggel mielőtt felkelek véna tornával kell indítanom a napot, majd II.-es fokozató kompressziós harisnya vagy fásli feltekerése után lehet felkelni.
Ezt a gumiharisnyát fél évig mindennap használni kell, fél év után elhagyható, illetve I.-es fokozató kompressziós harisnyára cserélhető, de nagyobb megerőltetéskor - és ide már a nagytakarítás is beleszámít- viselni kell az erősebbet.

A véralvadásgátló gyógyszert is min. fél évig szedni kell, de még lesznek vizsgálatok, az határozza meg a pontos időtartamot.

A véralvadásgátló mellett, de elhagyása után is javasolt a speciális diéta.
Az étrendet úgy kell összeállítani, hogy minél kevesebb K vitamint vigyek be a szervezetembe, mivel csökkenti, hatástalanítja a véralvadásgátló gyógyszer hatását.
Most hogy itthon vagyok, tervezek egy olyan bejegyzést amiben kigyűjtöm azokat az ételeket amik nyugodtan ehetőek, illetve elszeretnék készíteni egy olyan étrendet, ami egészséges és az alakunkra is jótékony hatása van. (Sajnos sokan esnek abba a hibába, mivel leginkább a magas szénhidrát tartamú ételek pl. péksütik tartoznak a korlátlan kategóriába, hogy ezekből bőséggel esznek és elhíznak, csakhogy az elhízás is trombózis rizikó faktor.)

Testmozgás a 2 hét letelte után, panasz mentesség esetén kezdhető el.
Heti 3x min. 30 perc folyamatos pihenő nélküli kardió jellegű sport: szobabicikli, gyors séta, kocogás, ellipszis tréner, taposógép.
Ha valaki tud egyben 30 percet úszni pihenő nélkül, az nagyon jó, nekem sajnos ez még nem megy.

Ami tilos és sajnos életem végéig az is marad:
- forró fürdő
- szauna
- szolárium
- lábmasszázs
- nagy súllyal végzett edzés !!!! (nah ez az aminek egyáltalán nem örültem)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése